Zo bescherm je jouw gameaccounts tegen phishing

Geplaatst: Vandaag om 06:00
Phishing bestaat in allerlei vormen. Tegenwoordig krijg je geen mail meer van een zogenaamde prins uit een ver land die zijn rijkdom wil delen, maar zijn het nepberichten over postpakketjes die niet bezorgd kunnen worden of familieleden die dringend geld nodig hebben. Ook je game-accounts kunnen een aantrekkelijk doelwit zijn voor cybercriminelen.

Dit artikel is een partnerbijdrage van ESET. Lees hier wat dat betekent.

Of je nu op een pc, PlayStation, Xbox, Switch of smartphone speelt, steeds meer games kopen en bezitten we digitaal. Dat brengt een hoop gemakken met zich mee. Zo hoef je de deur niet meer uit om de nieuwste game binnen te hengelen. Maar er zijn ook risico’s. Zo is de kans groot dat je account is gekoppeld aan een betaalmethode, bijvoorbeeld een creditcard. Nu we allerlei games en vaak ook skins of in-game valuta digitaal bezitten, vertegenwoordigt een account veel meer waarde dan pakweg tien of twintig jaar geleden. Er hoeft geen inbreker meer je huis binnen te dringen om je spullen te jatten; toegang tot je account is genoeg om enorm veel ellende te veroorzaken.

Watch Dogs Legion

Opletten met inloggen

Een cybercrimineel krijgt natuurlijk niet zomaar toegang tot je account. Vaak gaat er eerst een menselijke vergissing aan vooraf. Anders gezegd: je wordt er eerst ingeluisd. Je krijgt misschien een bericht op je console dat je in-game items hebt gewonnen, of ziet ergens goedkope digitale games bij een vreemde webshop. Het kan ook lijken alsof je een officieel bericht van de makers van een spel krijgt. Als daarna wordt gevraagd om betaal-, persoons- of inloggegevens, belanden die dus bij de verkeerde personen. Voor je het weet zitten ze in je account. Ze trekken dan je creditcard leeg met nieuwe aankopen, Misschien kun je zelfs zwaaien naar je digitale gamecollectie!

Het is natuurlijk makkelijk gezegd dat je moet opletten met waar je inlogt. Bij phishing wordt er juist alles aan gedaan om je om de tuin te leiden. Het kan dus een keer gebeuren dat je ergens intrapt en op een malafide link klikt. Gelukkig hoeft dat niet meteen reden tot paniek te zijn. Er zijn immers allerlei manieren om je account goed te beveiligen.

The Matrix

Stel een uniek wachtwoord in

Het is verstandig om altijd en overal een uniek wachtwoord te gebruiken. De geboortedatum van je kat is weliswaar makkelijk te onthouden, maar als vervolgens bij één webwinkel een datalek plaatsvindt, zijn meteen al je accounts de pineut. Begin daarom met het aanmaken van unieke wachtwoorden. Als je dan een keer een account aanmaakt voor een malafide webshop die EA Sports FC 25 Points verkoopt, geef je ze tenminste niet onbedoeld een vrije doorgang naar je PlayStation-account.

Je hoeft al die verschillende wachtwoorden trouwens heus niet zelf te onthouden. Daar zijn wachtwoordmanagers voor uitgevonden. Met de Wachtwoordmanager in ESET HOME Security sla je je wachtwoorden bijvoorbeeld veilig en centraal op, en kun je er vanaf elk apparaat bij. Deze Wachtwoordmanager zit in het Premium en het Ultimate-pakket, maar is helaas niet beschikbaar in het laagste beveiligingsniveau. Overigens houdt ESET HOME Security Ultimate zelfs voor je in de gaten of je gegevens ergens gelekt zijn. Dan weet je meteen welke wachtwoorden je als de bliksem moet aanpassen!

Watch Dogs 2

Stel multifactor authenticatie in

Met multifactor authenticatie, soms ook tweefactor authenticatie of kortweg 2FA genoemd, creëer je een extra beveiligingslaag. Je moet dan bijvoorbeeld via een app of sms-code bevestigen dat jij daadwerkelijk probeert in te loggen. Als je accountgegevens dan toch op straat zijn beland, houd je tegen dat iemand daadwerkelijk kan inloggen in je game-account. Je krijgt dan namelijk een signaal dat iemand probeert in te loggen, dus kun je snel je inloggegevens aanpassen.

Sla geen betaalgegevens op

Weet iemand tóch in te breken in je account, dan is dat al vervelend genoeg. Je kunt dan in elk geval voorkomen dat iemand doodleuk allerlei aankopen kan doen door geen betaalmethode (zoals een creditcard) op te slaan. Je kunt eventueel ook instellen dat er een wachtwoord moet worden ingevuld voordat een aankoop wordt gedaan, al is dat vooral handig om te voorkomen dat je zélf per ongeluk iets aanschaft. Als een hacker toch al je wachtwoord heeft weten te bemachtigen, gaat dat hem immers niet tegenhouden.

Fortnite Payments

Trap niet in aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. Sorry, je bent écht niet zo goed in Fortnite dat je opeens gratis V-Bucks of items krijgt. En nee, die gloednieuwe game is echt niet opeens 80 procent goedkoper op die ene onbekende webshop. En inderdaad, die zogenaamde prins uit dat verre land gaat je echt niet opeens de helft van zijn fortuin schenken als jij even honderd euro overmaakt.

Koop je via de officiële winkels van bijvoorbeeld PlayStation, Xbox, Nintendo, Google, Apple of Steam, dan zit je altijd goed. Maar zodra je wordt omgeleid naar een andere winkel, is het altijd verstandig om extra alert te zijn en nog eens goed na te denken voordat je je gegevens invult. Er bestaat ook beveiligingssoftware die met je meekijkt. Verdachte e-mails worden geblokkeerd en bij verdachte websites krijg je een waarschuwing. Dat shopt toch wat geruster! 

PlayStation Store

Met deze tips houd je al je gameaccounts veilig en voorkom je veel gedoe. Word je toch slachtoffer van phishing, of zie je bijvoorbeeld aankopen voorbijkomen die je niet herkent, verander dan zo snel mogelijk je inloggegevens en neem contact op met het bedrijf van je account, zoals Sony of Microsoft. Zij kunnen je verder helpen om de schade te beperken.

Redactie Gamer.nl redactie

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.