In de meeste gevallen betreft het de mobiele RTX 3060- en RTX 3070-chips, welke vervolgens in een generiek 'add-in board' (AIB) geplaatst worden en als desktopkaart aangeboden worden op Taobao. De vraagprijzen schommelen omgerekend tussen de 385 en 555 euro voor een omgebouwde desktopkaart. Meer dan eens worden de zogenaamde 'RTX 3060M' en 'RTX 3070M' in bulk verkocht of als kant-en-klare rack-opstelling.
De reden voor het ombouwen van laptop-gpu's ligt enigszins voor de hand: deze chips zijn vanuit Nvidia nooit voorzien van de Lite Hash Rate-blokkade (LHR), welke de efficiëntie in het delven van cryptovaluta grofweg halveert. Niet voor niets wordt in de marketingteksten van de kaarten vaak de verwachte hashrate in Ethereum genoemd. Voor de 'RTX 3070M' zou dat tussen de 60 en 65 MH/s moeten zijn.
Op Facebook worden de omgebouwde kaarten gretig aangeprijsd, onder meer in de crypto-georiënteerde Vietnamese kringen. Selecte kopers geven toe dat de kaarten een "goedkoop chassis" hebben, maar dat ratio verkoopprijs op hash-prestaties erg sterk is.
Wel is opvallend hoe de kaarten, zeker nu, nog in grote hoeveelheden aangeboden worden. Niet alleen zakte het aanzien in de crypto-wereld recentelijk in, ook Nvidia's eigen crypto-trechter is niet zo feilloos meer als anderhalf jaar geleden. Wie het juiste mining-gereedschap gebruikt, kan de LHR-blokkade grotendeels omzeilen op Nvidia's volwaardige desktopkaarten.
Minder animo voor crypto of niet: des te meer gpu's in dit circuit belanden, des te minder er overblijft voor daadwerkelijke laptops. Op den duur kunnen dit soort praktijken leiden tot prijsinflatie en productieproblemen voor notebooks. Het verschijnsel is daarnaast niet volstrekt nieuw, maar Nvidia zelf lijkt het niet aan banden te willen leggen. Dat terwijl het verzwijgen van dit kaliber verkooppraktijken Nvidia recentelijk nog een boete van 5,5 miljoen dollar kostte.
Opmerkingen