Game-industrie spreekt zich uit voor abortusrechten in Amerika

Geplaatst: 25 juni 2022 om 09:10Aangepast: 2 februari 2023 om 16:42
Verschillende gamestudio's hebben statements naar buiten gebracht voor abortusrechten in de Verenigde Staten. Ondanks dat Sony haar studio's naar verluidt vorige maand opriep om geen statements te maken rond het thema, kwamen een hoop PlayStation-studio's met een reactie. Bungie, Xbox, Bethesda en Ubisoft tonen zich solidair.

De statements volgen na de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om de uitspraak in de zaak Roe vs Wade te verwerpen. Daarmee is het landelijke recht op abortus beëindigd. Amerikaanse staten moeten nu zelf bepalen of abortus is toegestaan. In Missouri wordt dat recht al aan banden gelegd. 

Insomniac was de eerste studio die van zich liet horen op Twitter. “Wij zijn mensen die games maken. Reproductieve rechten en lichamelijke integriteit zijn mensenrechten,” zo luidt het statement. Later volgden Bend Studio, Media Molecule, Sucker Punch Productions, Guerrilla, Sony San Diego en PlayStation London met soortgelijke statements. 

Naughty Dog voegde eraan toe dat het “medewerkers actief zal steunen in het ontvangen van de juiste zorg”. Dat kan betekenen dat Naughty Dog medewerkers zal helpen om naar een staat te reizen waar abortus wel is toegestaan, als zij zelf in een staat wonen waarin het verboden wordt. Sony Santa Monica deelt hetzelfde bericht. 

Ook Microsoft liet van zich horen op het Twitter. "Bij Xbox blijven we toegewijd aan onze medewerkers om te verzekeren dat ze gelijke toegang tot gezondheidszorg houden." Bethesda liet het volgende weten: "Wij geloven dat het vermogen om zelf keuzes te maken over je levensstijl en lichaam een mensenrecht is."

Iets later werd bekend dat ook Sony, en alle daaronder vallende bedrijven en studio’s, de reiskosten vergoedt aan werknemers die naar een andere staat moeten reizen voor de juiste zorg. Hetzelfde geldt voor Netflix, Paramount, Comcast, Warner Bros. Discovery, Amazon, Xbox en Disney.

In mei zou Sony-ceo Jim Ryan nog een e-mail hebben verstuurd waarin hij stelt dat verschillende meningen over abortusrechten binnen het bedrijf gerespecteerd moeten worden. Dat schoot toen bij veel werknemers in het verkeerde keelgat, waarna Insomniac een donatie van 50.000 dollar deed aan de non-profitorganisatie WRRAP, die zich inzet voor reproductieve rechten. Achter de schermen verdubbelde Sony die donatie, maar naar verluidt bleef het zich vasthouden aan wat in de interne e-mail stond beschreven.

Jari KlapwijkDie ene gozer die nog nooit Star Wars en Harry Potter heeft gekeken. Speelt wel graag een spelletje en of dat nou van Xbox, PlayStation of Nintendo is, zal hem een worst wezen.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.