Braziliaanse waakhond keurt Activision-overname door Microsoft goed

Geplaatst: 6 oktober 2022 om 06:44Aangepast: 2 februari 2023 om 15:07
De Braziliaanse instelling die grootschalige overnames van bedrijven analyseert heeft de overname van Activision Blizzard door Microsoft goedgekeurd.

De Administrative Council for Economic Defense (CADE) is daarmee een van de eerste organisaties die een definitief oordeel heeft geveld rondom de veelbesproken overname van Activision Blizzard.

"Gezien de grote populariteit van Call of Duty kunnen we concluderen dat als Activision Blizzard-games niet meer op Sony-consoles beschikbaar zijn, PlayStation-gamers kunnen migreren naar Xbox of pc om deze franchises te kunnen blijven spelen", aldus een gedeelte van de conclusie die de CADE heeft getrokken. "Aan de andere kant is het redelijk aanneembaar dat als Call  of Duty-games exclusief via het Microsoft-ecosysteem beschikbaar komen, PlayStation-gamers deze franchise kunnen verlaten en kiezen voor andere games die wel beschikbaar zijn (op PlayStation-consoles)."

In het verslag wordt geopperd dat het - ondanks de claims van Microsoft dat Call of Duty een multiplatformfranchise moet blijven - niet ondenkbaar is dat het bedrijf de reeks uiteindelijk toch exclusief maakt, ook al wordt daarmee een gedeelte van de verkoop opgeofferd. "Een dergelijke strategie kan de verkoop van Xbox-consoles en hoeveelheid Game Pass-abonnees een boost geven, en een versterkend effect op het Microsoft-ecoysteem hebben. Daarmee wordt verlies in omzet op de korte termijn opgevangen."

CADE concludeert echter dat exclusieve content essentieel is binnen de game-industrie, en dat het een belangrijke factor is in het succes van Sony en Nintendo. Het verslag oppert dat Nintendo niet leunt op Activision Blizzard-games en dat Sony op dit moment marktleider is en een robuuste line-up aan exclusieve games heeft. Daardoor zou een overname van Activision Blizzard - en een mogelijk verlies van gamefranchises als Call of Duty - dus geen desastreuze gevolgen hebben voor de bedrijven. 

"We erkennen dat een gedeelte van PlayStation-gamers kunnen migreren naar Xbox wanneer Activision-Blizzard-games - en met name Call of Duty - exclusief via het Microsoft-ecoysteem verschijnen. Maar we geloven niet dat een dergelijke mogelijkheid concurrentie binnen de consolemarkt in zijn geheel tegengaat."

Sinds Microsoft begin dit jaar liet weten Activision Blizzard voor een recordbedrag van 68,7 miljard dollar over te willen nemen, wordt de mogelijke deal onderzocht door waakhonden overal ter wereld. Dit om er voor te zorgen dat Microsoft bij een eventuele overname geen monopolypositie verkrijgt. Tot instanties wereldwijd groen licht geven, kan de overname niet plaatsvinden. 

Hoewel Brazilië - na Saoedi-Arabië - een van de eerste landen is die akkoord gaat met de overname, zijn er nog vele andere instanties wereldwijd die de deal goed moeten keuren. Het Amerikaanse Federal Trade Commission gaat waarschijnlijk eind november met een oordeel komen, en het Britse Competition and Markets Authority heeft tot 1 maart 2023 om een oordeel te vellen.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.