'Uitstel Ryzen 7000 te wijten aan DDR5- en PCIe 5.0-compatibiliteit'

Geplaatst: 22 augustus 2022 om 10:08Aangepast: 7 februari 2023 om 23:40
Volgens partnerfabrikanten van AMD is het Ryzen 7000-platform uitgesteld om de compatibiliteit met de DDR5- en PCIe 5.0-interfaces te verbeteren.

Dat meldt het Duitse HardwareLuxx, waarbij niet benaderd wordt hoeveel of welke fabrikanten dat stellen. Eerder werd al wel duidelijk dat de lancering van de Ryzen 7000-cpu's en bijbehorende AM5-moederborden van 15 september tot 27 september uitgesteld zou worden. Ook destijds waren het de moederbordfabrikant die de eerste geruchten van verdere betrouwbaarheid voorzagen. 

AMD zou ondertussen een nieuwe versie van AGESA uitgerold hebben, het protocol waarmee de AMD-hardware zich laat optimaliseren voor samenwerking met andere componenten in het systeem. De eerste release van het protocol op het AM5-platform zou daarbij in ieder geval "verbeterde compatibiliteit met werkgeheugen" implementeren, hoogstwaarschijnlijk met de voor AMD geheel nieuwe DDR5-generatie. 

Het uitstel geeft AMD, naast de vermeende optimalisering, ook een marketing-technisch voordeel. Een uitrol op 27 september overlapt immers precies met Intels verwachte aankondiging van diens concurrerende Raptor Lake-processoren en Z690-moederborden. Ook voor Intel kenmerkt dit het eerste platform met compatibiliteit voor bijvoorbeeld PCIe 5.0-ssd's. 

Tom KauwenbergOverdag schrijver en producent in games en tech, 's nachts een gevaar op de Sea of Thieves of als je support in Overwatch. Romantiseert het gerikketik van toetsenborden ongeacht tijdstip.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.