's Werelds eerste 55-inch OLED gaming monitor

Geplaatst: 21 augustus 2019 om 11:40Aangepast: 3 februari 2023 om 13:37
Tijdens Gamescom werden er niet alleen nieuwe games getoond, ook hardware fabrikanten waren aanwezig. Zo heeft Dell Alienware aangekondigd dat de eerste 55-inch OLED gaming monitor binnenkort op de markt komt en toonde Asus een 4K 144Hz-monitor met DisplayHDR 1000. Daarnaast heeft de CEO van Nvidia een interessante opmerking gemaakt over ray tracing.

Nvidia CEO: je bent gek als je een GPU zonder ondersteuning voor ray tracing koopt

De marktleider in videokaarten probeerde met de lancering van de RTX 2000-serie iedereen duidelijk te maken dat ray tracing de toekomst van gaming wordt. Toch slaat deze uiterst interessante technologie nog niet helemaal aan bij zowel developers als consumenten. AMD gaat ook nog niet mee in die hype, want hoewel ze softwarematige ray tracing ondersteunen, bieden ook de nieuwste GPU's van het merk nog geen hardwarematige versnelling.

Het feit dat ray tracing nog niet erg aan slaat maakt de opmerking van Nvidia's CEO, Jen-Hsun Huang, extra vreemd:

Nu een nieuwe videokaart kopen die twee jaar, drie jaar, vier jaar mee moet gaan zonder ray tracing, is gewoon krankzinnig.

-

Een opvallende uitspraak, voornamelijk omdat Nvidia ook nog steeds videokaarten verkoopt zonder hardwarematige ray tracing in de vorm van de GTX 1600-lijn. Volgens de CEO zullen er over twee tot vier jaar games uit komen die ray tracing vereisen, waardoor mensen met een videokaart zonder ray tracing-ondersteuning de games niet kunnen spelen. Hoewel de CEO waarschijnlijk op de hoogte is van de ontwikkelingen bij developers, heeft zijn bedrijf uiteraard profijt van dit soort uitspraken. Neem het dus met een flinke korrel zout.

Dell Alienware geeft eerste OLED gaming-monitor een prijskaartje

Alienware was uitgebreid aanwezig op Gamescom met een hoop interessante nieuwtjes. Eén van de belangrijkste items die voorbij kwam was de Alienware AW5520QF, een 55-inch OLED-monitor. De 4K-resolutie en verversingsfrequentie van 120 Hz betekenen dat er een flinke PC nodig is om alles uit deze monitor te halen. Mocht dat lukken, dan staat de Alienware garant voor een uitstekende ervaring. OLED zorgt namelijk niet alleen voor een perfect contrast met perfecte zwartwaardes, de reactiesnelheid is met 0.5 ms ook erg goed. Daarnaast haalt deze monitor 98,5% van het DCI-P3-spectrum en beschikt hij over AMD's FreeSync technologie.

-39696737

Zoals je misschien al wel verwacht, wordt het geen goedkope monitor. De Dell Alienware AW5520QF komt 30 september op de markt met een adviesprijs van 4000 euro, maar daar krijg je wel een afstandsbediening bij.

Asus komt met groot 4K 144Hz-monitor met DisplayHDR 1000

Dell Alienware was niet de enige op Gamescom met nieuwe monitoren, want ook Asus liet een glimp van de toekomst zien. De XG43UQ is een 43-inch VA-monitor met een 4K resolutie en een verversingsfrequentie van 144 Hz. Extra bijzonder is dat deze monitor kan worden aangestuurd met een enkele DisplayPort 1.4-kabel zonder chroma subsampling. Omdat een DP 1.4-kabel normaal gesproken niet genoeg bandbreedte heeft voor een volledig 4K 144Hz-signaal, past Asus een speciale compressie toe. De techniek die hiervoor wordt gebruikt heet DSC en zorgt voor een onzichtbare vorm van compressie.

-39696739

DSC wordt op het moment alleen nog maar ondersteund door de AMD RX5700-serie en Nvidia RTX- en GTX 1600-series. DSC-ondersteuning op oudere kaarten is ook niet erg zinvol, want het kost veel grafische kracht om 4K met 144 fps te draaien.

De Asus XG43UQ biedt met DSC ook ondersteuning voor AMD's FreeSync 2 HDR en is tevens gecertificeerd voor DisplayHDR 1000 voor een hoop grafische pracht en praal. Wanneer de monitor op de markt gaat komen en hoeveel hij gaat kosten is nog niet bekend.

Roel StortelderHobbyist en professional in (micro) elektronica. Tevens ICT-helpdesk bij ouders en grootouders.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.