RTX 40-gpu's komen mogelijk met grotere L2-cache

Geplaatst: 3 maart 2022 om 11:38Aangepast: 2 februari 2023 om 09:10
Data-lekkers en ingewijden lijken achterhaald te hebben dat Nvidia's volgende generatie gaming-gpu's (RTX 40) met veel meer cachegeheugen geleverd wordt.

Informatie over de RTX 40-generatie, ook wel Ada (Lovelace) genoemd, zou al gedeeltelijk uitgelekt zijn aan de hand van een recente hack op Nvidia. Selecte data werd door bekende ingewijden geverifieerd en van verdere context voorzien.

Naast bijvoorbeeld chipstructuur van selecte Ada-gpu's vallen vooral de vermeend grotere L2-caches op. De vijf gpu's waar data van uitgelekt zou zijn, bieden elk 16 MB aan L2-cache per 64 bit-geheugencontroller. Voor het topmodel, de AD102, zou dat in totaal op 96 MB aan L2-cache neerkomen.

Ter referentie: dat zou een zestienvoud van de L2-cache op het Ampere-topmodel (GA102) betreffen. De voorgaande Ampere-gpu's komen elk met 512 KB aan L2-cache, per 32 bit-geheugencontroller.

Definitief is het nog allerminst, maar de data lijkt te verwijzen naar Nvidia's streven om zelf ook een soort Infinity Cache te bakken. Nvidia's directe concurrent, AMD, biedt sinds RX 6000-generatie vaker een groter en sneller cachegeheugen aan om spelprestaties tegemoet te komen. Bij AMD's huidige topmodellen bedraagt die Infinity Cache maximaal 64 MB.

Bekende ingewijden als @kopite7kimi haakten ook in op de gelekte data. Volgens de fervente hardware-Twitteraar zou de AD102-gpu maar liefst 600 vierkante millimeter aan chip betreffen en zijn alle Ada-gpu's gebakken op TSMC's N5-procedé (5 nanometer). De voorgaande generatie werd gebakken op een 8 nanometer node van Samsung. 

Los van de nieuwe lekkage claimt dezelfde ingewijde ook dat Nvidia poogt gpu-kracht op alternatieve manieren vrij te maken. Zo zou Nvidia besparen op (extra) poorten als DisplayPort en NVLink, om zodoende meer stroom naar de juiste stukjes printplaat te pompen. Naar al het schijnt wordt Nvidia's volgende generatie videokaarten een set veelverbruikers, die mogelijk zelfs meer dan 600 watt TGP bieden.  

Tom KauwenbergOverdag schrijver en producent in games en tech, 's nachts een gevaar op de Sea of Thieves of als je support in Overwatch. Romantiseert het gerikketik van toetsenborden ongeacht tijdstip.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.