‘Ook nieuwe AMD-videokaarten zullen kampen met tekorten’
Retailers voorspellen schaarste voor AMD Radeon RX 6800 (XT)
Drie weken terug onthuld, maar vandaag staan de eerste twee RDNA2-videokaarten officieel te verschijnen. AMD’s nieuwe Radeon RX 6800 XT en diens iets lichtere ‘non-XT’ broertje betreden de onstuimige hardware-markt. Mocht je een van de twee videokaarten (of die van partnerfabrikanten) op het oog hebben, dan kan vandaag een aardige domper voor je worden. Een handvol verkooppartijen liet recentelijk doorschemeren dat de voorraad “extreem beperkt” zal zijn.
Volgens sommige hardware-boeren valt het noemen van de precieze hoeveelheid kaarten onder het breken van AMD’s embargo (aldus Overclockers UK-medewerkers), waardoor enkel meer onduidelijkheid is ontstaan. In de Verenigde Staten heeft dat er bijvoorbeeld al toe geleid dat GPU-liefhebbers sinds gistermiddag bivakkeren voor elektronicawinkel Micro Center, zoals te zien was op de r/AMD subreddit.
De Zwitsere webshop Digitec voorspelt niet veel beters. Daar werd evenals gesproken over streng gelimiteerde voorraad, waarbovenop meer onduidelijkheid kwam over het wel of niet tijdig binnenkomen van de kaarten. Per Duitse blogpost laat het bedrijf weten dat ook zij pas recentelijk leerden dat een aantal kaarten per luchtpost onderweg waren naar het Zwitsere magazijn, met nog altijd nader te bepalen verkoopdata.
In de Benelux houden veel retailers de lippen iets stijver over (het bestaan van) hun voorraad Radeon RX 6000-kaarten. Zelfs lokale webshops die kortgeleden nog te koop liepen met de evenals schaarse AMD Ryzen 5000-processoren, blijken vooralsnog geen pagina’s ingericht te hebben voor de Radeon RX 6800 XT of Radeon RX 6800 — zij dat die van AMD zelf of die van partnerfabrikanten.
Hoe dan ook, mocht je vandaag op jacht gaan: Gamer.nl wenst je veel succes. We hopen van harte dat snellescalpers en koopalgoritmes een exemplaar voor je overlaten.
Meer AIB-varianten van Radeon RX 6000-videokaarten onderweg
Hoewel vandaag dus AMD’s eigen referentiemodellen in de verkoop treden, gaat het voor veel pc-gamers juist om wat ándere fabrikanten flikken met AMD’s Radeon RX 6800 XT en Radeon RX 6800. Ook die zijn onderweg, maar treden pas later in de verkoop. Precieze releasedata blijven in veel gevallen nog uit, maar AMD gaf zelf aan dat partnerfabrikanten deze maand nog losmogen.
Partijen als ASRock, MSI en Sapphire deden al (delen van hun) variaties op de RX 6800 (XT) uit de doeken, waar ASUS hoge ogen gooide met hun watergekoelde ROG Strix LC Radeon RX 6800 XT. Andere partnerfabrikanten hielden de lippen echter stijf — of verkiezen het om voorlopig enkel AMD’s eigen referentiedesign af te leveren.
Van AMD’s trouwste partners schemeren inmiddels ook langverwachte varianten door. Onder meer PowerColor en XFX toonden recentelijk hun respectievelijke RedDevil Radeon RX 6800 XT en Merc319 Radeon RX 6800 XT, tot op zekere hoogte dan. Op Twitter teasen de partijen met hun nieuwe designs:
Beide videokaarten zijn nog niet voorzien van verdere specificaties of precieze details, maar de ontwerpen mogen voor zich spreken. PowerColor’s nieuwe RedDevil schijnt een ‘Limited Edition’ te zijn met dikke, lava-achtige verlichtingselementen.
XFX omzeilt hun vaste ‘THICCC’-noemer en lijkt met de Merc319 een soort cyberpunk-esque vorm te leveren. Beide modellen zijn voorzien van drie ventilatoren, net zoals AMD’s eigen referentiedesign voor de kaart.
Tot dusver blijven releasedata uit, voor vrijwel alle AIB-varianten op AMD’s nieuwe videokaarten. Over AMD’s nieuwe Radeon RX 6900 XT, die 8 december alweer moet lanceren, heeft nog geen enkele partij een eigen model onthuld.
Officiële benchmarks RTX 3060 Ti uitgelekt
Waar AMD hun nieuwe generatie in twijfel aftrapt, zet hun groene concurrent in op het uitdijen van het aanbod. Nvidia’s eerstvolgende budget-videokaart, de GeForce RTX 3060 Ti, werd deze week in een nieuw daglicht gezet. Een slide van de voor de pers bedoelde presentatie lekte uit, met daarop de vermeende prestaties van de grafische kaart.
Volgens Nvidia’s eigen resultaten zou de RTX 3060 Ti sneller moeten zijn dan een topmodel uit hun vorige generatie, de GeForce RTX 2080 Super. Op 1440p presteerde de nog ononthulde kaart beter in twaalf verschillende applicaties, verspreid over drie verschillende categorieën: Rasterizing, Ray Tracing en Rendering.
De uitgelekte grafiek geeft daarbij geen absolute framerates, maar relatieve prestaties van de RTX 3060 Ti, tegenover de RTX 2060 Super en RTX 2080 Super. VideoCardz voorzag de maatstaven wel in absolute percentages. Vooral op het gebied van professionele 3D-software lijkt de nieuwe kaart de grootste meters te maken.
Nvidia heeft haar nieuwste budgetmodel nog altijd niet officieel uit de doeken gedaan, al gaf het onlangs wel toe dat de GeForce RTX 3060 Ti op aanstaande 2 december moet verschijnen. Een richtprijs blijft nog altijd uit, maar men verwacht dat deze niet meer dan 400 dollar zal bedragen. Ter referentie: Nvidia stak de GeForce RTX 2080 Super anno 2019 in op 699 dollar.
Apple M1 legt het af tegen Intel en AMD-alternatieven
Sprak Apple vorige week nog trots over ‘een verdubbeling in prestaties’ tegenover de concurrenten voor diens gloednieuwe 5nm processor, wordt het nu al op het matje geroepen. Apple’s claims over hun M1-processor werden gemaakt in vergelijking met selectief verouderde hardware, zonder absolute cijfers of bewijs te kunnen tonen. Niet gek ook dat hardware-liefhebbers (waaronder die van WccfTech) uitweken naar Cinebench om de ruwe performance van Apple’s eigen System-on-a-Chip te beproeven.
Wat blijkt? Apple’s 5nm-beloftes delven al snel het onderspit tegen de respectievelijke 10nm en 7nm alternatieven van Intel en AMD. In Cinebench R23 blijken twee nieuwe Intel Core i7-processoren beter te presteren in single-core benchmarks, terwijl praktisch heel AMD’s Ryzen aanbod de M1 begraaft in multi-core prestaties.
Toegegeven, de Apple M1 spitst zich ook op betere performance-per-watt en het laagste stroomrendement voor MacBooks en de Mac Mini. Specifiek die claims kunnen nog altijd standhouden, maar die over ‘verdubbelde prestaties’ of ‘de snelste mobiele chip op de markt’? Die marketingpraat mag je bij dezen in twijfel trekken.
Opmerkingen