Nvidia zou experimenteren met RTX 40-gpu op 900 watt

Geplaatst: 28 april 2022 om 09:20Aangepast: 7 februari 2023 om 22:47
Volgens een bekende ingewijde test Nvidia intern een RTX 40-videokaart met een TGP van 900 watt, nog hoger dan voorheen geanticipeerd werd.

De claim in kwestie komt wederom van @kopite7kimi, die de laatste dagen verantwoordelijk was voor veel geruchten rondom videokaarten. In het verleden heeft de Twitter-gebruiker veel juiste voorspellingen gedaan over hardware, waardoor men verwacht dat 'kopite' wel degelijk over interne informatie beschikt.

Ditmaal beweert de ingewijde dat Nvidia een alternatieve en zwaardere variant van de AD102-gpu voorbereidt. Deze experimentele kaart in de Ada Lovelace-generatie beschikt over 48 GB aan GDDR6X-geheugen, hogere kloksnelheden en een stroomrendement van 900 watt. Mogelijk verschijnt de kaart niet als daadwerkelijk product.

Omdat de printplaat in kwestie beschikt over méér dan twee PCIe 5.0-stroomconnectoren "is alles mogelijk", aldus kopite, doelend op nóg hogere TGP's. Een enkele van de 16-pins connectoren is goed voor 600 watt, dus tel uit de klap op een traditionele computervoeding.

Op veel fronten klinkt de experimentele RTX 40-videokaart als een verdubbeling van de RTX 3090 Ti. Zowel het stroomverbruik als de hoeveelheid videogeheugen én de benodigde stroomconnectoren blijken minimaal een verdubbeling van Nvidia's laatste Ampere-vlaggenschip. Mogelijk betreft het experiment een beginsel van een RTX 4090 Ti, dan wel de terugkeer van de RTX Titan-reeks. 

Nvidia houdt zelf de lippen nog stijf over de RTX 40-videokaarten, ook wel de Ada Lovelace-generatie genaamd. De verwachting voorspelt dat de processorgigant pas rond september of oktober de nieuwe reeks gpu's officieel uit de doeken doet. Geheel volgens Nvidia's modus operandi zouden dan eind 2022 nog een RTX 4070, RTX 4080 en RTX 4090 moeten lanceren.

Tom KauwenbergOverdag schrijver en producent in games en tech, 's nachts een gevaar op de Sea of Thieves of als je support in Overwatch. Romantiseert het gerikketik van toetsenborden ongeacht tijdstip.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.