Nvidia betaalt 5,5 miljoen dollar boete voor verzwegen crypto-omzet

Geplaatst: 7 mei 2022 om 10:32Aangepast: 7 februari 2023 om 22:51
De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Nvidia een boete van 5,5 miljoen dollar opgelegd, nadat het bedrijf niet wilde verklaren hoeveel impact de crypto-industrie op de omzet van het bedrijf had.

Het geldbedrag wordt niet gevorderd over het tumultueuse afgelopen jaar, maar zou specifiek een boete betreffen over het fiscale jaar van 2018. Gedurende zeker twee kwartalen verzweeg Nvidia hoeveel videokaarten het bedrijf daadwerkelijk direct doorverkocht aan cryptoboeren, waardoor aandeelhouders geen eerlijk beeld kregen van de geldstromen.

Volgens de SEC is de crypto-industrie een buitengewoon volatiele markt. Nvidia zou gigantische winst geboekt hebben op selecte piekmomenten in de crypto-wereld, maar zou die geldstromen vervolgens als reguliere omzet in de gamingsector wegschrijven — qua videokaarten was er anno 2018 immers toch geen onderscheid tussen gaming en crypto. Zodoende werd het voor investeerders des te lastiger om te achterhalen of  Nvidia's geboekte 'gamingwinst' ook daadwerkelijk in de toekomst door kon zetten.

-39299392

"Nvidia's mislikte openbaring weerhoudt investeerders van kritieke informatie in een belangrijke markt", zo concludeerde Kristina Littman, voorzitter van de SEC's cybereenheid en crypto-divisie. "Alle emittenten, inclusief bedrijven die kansen in opkomende technologieën najagen, moeten verzekeren dat hun openbaringen tijdig, compleet en accuraat zijn."

De SEC claimt daarbij dat Nvidia's handelen het heeft doen lijken alsof crypto weinig tot geen invloed had op de gaming-verdiensten. Sinds 2018 is echter des te duidelijk geworden dat de twee hardware-markten kriskras door elkaar lopen, met later ook een aandeel in het mondiale chiptekort als mogelijk gevolg. 

Nvidia heeft het verdict vooralsnog niet ontkend, noch bevestigd, zo claimt het officiële persbericht van de SEC. Wel zou de processorgigant al aangegeven hebben de 5,5 miljoen dollar boete te zullen betalen.

Tom KauwenbergOverdag schrijver en producent in games en tech, 's nachts een gevaar op de Sea of Thieves of als je support in Overwatch. Romantiseert het gerikketik van toetsenborden ongeacht tijdstip.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.