Ninja heeft zijn miljoenen meer dan verdiend

Geplaatst: 10 augustus 2019 om 04:00Aangepast: 7 februari 2023 om 15:55
De transferwindow in het voetbal staat nog wel even open. Om de haverklap hoor je dat spelers voor grote bedragen van club veranderen. Sinds deze week hebben we dat soort praktijken ook binnen de game-industrie.

Groot transfernieuws: de succesvolle spits Ninja verruilt FC Twitch voor de Mixer Boys. De specifieke details van zijn nieuwe contract zijn niet bekendgemaakt, maar volgens de geruchten verdient de scoremachine enkele miljoenen bij zijn nieuwe club. Fans reageren verdeeld: veel supporters zijn boos dat hun favoriete speler niet meer in het vertrouwde stadion te zien zal zijn. Toch blijven veel aanhangers hem volgen: inmiddels heeft hij al een miljoen abonnees. Al zijn de tickets deze maand wel gratis.

-39682287

Geld, geld, geld

We kunnen ervan uitgaan dat Tyler ‘Ninja’ Blevins deze week weer enkele miljoenen rijker is. En het is niet alsof hij om geld verlegen zat. Alleen vorig jaar al verdiende hij naar eigen zeggen bijna 10 miljoen dollarmet zijn streams. Hij was dan ook veruit de meest populaire streamer: in totaal keken mensen 225 miljoen uur naar hem, veel meer dan de tweede plek met 99 miljoen uur.

De reacties op het transfernieuws waren voorspelbaar. Opmerkingen als ”ik snap echt niet wat mensen hier in zien” en ”waarom verdient zo’n nietsnut zoveel geld” passeerden de revue. En dat vind ik ook logisch: zelf kijk ik er ook niet naar. Ik speel liever zelf games dan dat ik naar anderen kijk. Er valt wel wat voor te zeggen dat je beter kunt worden in een game door te kijken naar iemand die er goed in is, maar ik speel zelf geen competitieve games.

Toch vind ik al die reacties niet helemaal eerlijk. Ninja kan blijkbaar iets waar heel veel mensen naar willen kijken. Dan is het eigenlijk volkomen eerlijk dat hij zoveel geld verdient. Als jij iets kan waar miljoenen mensen graag naar kijken, ben je dat geld nou eenmaal waard.

Net een voetballer

Het is hetzelfde argument als dat mensen over voetballers maken. ”Ze trappen alleen maar tegen een balletje, waarom krijgen ze zoveel miljoenen?” Als mensen zeggen dat voetballers teveel geld verdienen, vraag ik me altijd af: waar zou dat geld dan heen moeten?

Voetbalclubs zijn grote bedrijven die tientallen miljoenen euro’s verdienen. Het draait uiteindelijk allemaal om miljoenen fans die graag naar die club kijken. Ze betalen grof geld om die elf spelers op het veld te bewonderen, ze betalen geld voor shirtjes met de namen van die spelers, of kijken massaal naar de tv om dat elftal in actie te zien. Dat levert heel veel geld op in tickets, merchandise en reclameverdiensten. Naar wie moet dat geld volgens jou dan gaan?

Ik zou zeggen: naar die voetballers waar kennelijk zo ontzettend veel mensen naar willen kijken. Ze zijn zo goed in hun sport, dat miljoenen mensen het graag willen zien. Al het geld dat daaraan verdiend wordt, moet wat mij betreft voor het grootste deel naar die spelers toe. Ik kijk zelf niet veel voetbal, maar heel veel andere mensen wel. Dat is nou eenmaal geld waard. Het is niet alleen simpelweg ”tegen een balletje trappen”.

-39644325

Verdienen en verdienen

Terug naar Ninja, want over hem hoor je hetzelfde argument. ”Hij zit alleen maar een beetje games te spelen en verdient er miljoenen mee, wat oneerlijk.” Maar het is niet simpelweg een beetje gamen, want hij vermaakt miljoenen mensen. Misschien behoor je zelf niet tot zijn kijkers, maar dat neemt niet weg dat heel veel mensen dat wel doen. En dat is geld waard, dus is het alleen maar eerlijk dat Ninja dat ook verdient.

Het hangt wel een beetje van de definitie van ‘verdienen’ af, natuurlijk. In deze context bedoel ik ‘het is terecht dat hij het krijgt’, niet ‘hij is degene die ik het liefst tien miljoen zou geven’. Natuurlijk ‘verdienen’ mensen in hongercrisis of oorlogsgebieden het geld veel eerder, maar zo werkt de economie helaas niet. Het is daarbij wel fijn dat Ninja zich ook weleens inzet voor het goede doel, en bijvoorbeeld veel werk heeft verricht voor bewustmaking rond zelfmoord.

Hard werken

Streamen is veel harder werken dan velen zich kunnen voorstellen. Je moet jezelf aan een strak schema houden, want je kijkers lopen zo over naar een ander kanaal als je een dagje niet uitzendt. Vorig jaar tweette Ninja nog dat hij 40.000 abonnees kwijtraakte, omdat hij 48 uur niet had gestreamd. Dat zorgt voor een hoop mentale druk.

Ninja heeft daarnaast een werkelijk ongelooflijke werkethiek. Hij streamde in 2018 bijna 4000 uur, oftewel zo’n 12 uur per dag. Hij begint ’s ochtends vroeg, neemt aan het eind van de middag een paar uur vrij, begint dan ’s avonds weer en gaat tot ’s nachts door. Het is een onwerkelijk schema, maar het zorgt er ook voor dat zijn kijkers bijna altijd bij hem terecht kunnen.

Ook is louter spelen niet genoeg, je moet ook een beetje vermakelijk zijn. Je staat dus de hele tijd ‘aan’ en moet voor entertainment zorgen. Dan zijn er nog randzaken als moderatie en moderators, beloningen verzinnen voor je abonnees en dergelijke, al zal iemand die zo groot is als Ninja daar inmiddels wel mensen voor hebben.

Dus ja, Ninja krijgt een hoop geld, ‘alleen’ om een beetje te gamen. Maar de volgende keer dat je daarover klaagt, vraag je dan even af: wie zou anders dat geld moeten krijgen? Er kijken massa’s mensen naar hem, die hem daarvoor willen betalen of alleen al geld opleveren door reclames te kijken. Als Ninja dat geld niet zou krijgen, wie dan wel?

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Erik NusselderRedacteur van Gamer.nl. Houdt veel van RPG's, action-adventures, platformers, point-and-click adventures. Ook van leuke indies. Kan bovendien heerlijk genieten van het spelen van slechte games (al krijgen ze dan wel gewoon een slecht cijfer, natuurlijk). Contact: erik@gamer.nl

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.