M1 Ultra-chip van Apple blijkt toch niet sneller dan RTX 3090

Geplaatst: 18 maart 2022 om 06:30Aangepast: 2 februari 2023 om 08:55
Met het verval van het review-embargo op de nieuwe Mac Studio blijkt Apple toch te ambitieuze beloftes gemaakt te hebben. De M1 Ultra-chip is volgens onafhankelijke tests toch niet sneller dan de RTX 3090-gpu, terwijl Apple aanvankelijk het tegendeel beweerde.

Apple had tijdens de officiële onthulling van de M1 Ultra geclaimd dat de chip sneller en efficiënter zou zijn dan "de zwaarste discrete gpu van nu", waarmee de tech-gigant doelde op de GeForce RTX 3090 van Nvidia. Onder meer websites als The Verge namen die som op de proef, met enigszins pijnlijke resultaten voor Apple. Qua efficiëntie zit het vast goed, maar de M1 Ultra klokt zeker niet 's werelds snelste scores.

In Geekbench 5 werd de nieuwe Mac Studio (met M1 Ultra-chipset) gemeten tegenover een Core i9-10900-systeem met RTX 3090 en 64 GB aan werkgeheugen. Op de Metal-api behaalde de Mac Studio diens beste score van 102.156; het concurrerende pc-systeem klokt met 215.034 punten meer dan het dubbele dan Apple's beste chipset.

-39305474

Hoewel de Mac Studio nauwelijks een optie voor pc-gamers vormt, werd de M1 Ultra ook nog in Shadow of the Tomb Raider getest. Daar haalt Apple's chip op 4k-resolutie nipt 60 frames per seconde, waar de RTX 3090 bijna 30 frames meer klokt dan de M1 Ultra, op soortgelijke instellingen. 

The Verge voegde aan de gamingtest toe dat de beelduitvoer van de Mac Studio ook lichtjes leek te stotteren, ongeacht ingestelde resolutie. 

-39305479

De M1 Ultra is aardig op weg om betere grafische prestaties te klokken, maar volgens de benchmarks van The Verge is een Mac Studio "niet de beste optie in computerwerk met zware belasting op de gpu". Wel zou de M1 Ultra veel minder stroom slurpen en hitte te genereren dan zware videokaarten van de concurrentie, maar daar werden geen relevante tests voor gedraaid.

Apple's nieuwe Mac Studio-systeem (inclusief M1 Ultra) kent in de Benelux een adviesprijs van 4.629 euro en gaat vanaf vandaag officieel in de verkoop. Voor een videokaart als de RTX 3090 wordt twee jaar na launch nog altijd meer gevraagd dan de adviesprijs, maar af en toe zet een dalende prijskoers in. Selecte varianten van Nvidia's top-gpu zijn her en der alweer onder de 2.000 euro te verkrijgen.

Tom KauwenbergOverdag schrijver en producent in games en tech, 's nachts een gevaar op de Sea of Thieves of als je support in Overwatch. Romantiseert het gerikketik van toetsenborden ongeacht tijdstip.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.