Lenovo verklapt bestaan non-X-modellen van Ryzen 7000-cpu's

Geplaatst: 27 november 2022 om 10:45Aangepast: 8 februari 2023 om 08:24
Lenovo noemde de Ryzen 9 7900 en Ryzen 7 7700 als processoropties voor nieuwe desktops; beide non-X-varianten zijn nog niet aangekondigd.

De nieuwe Lenovo-systemen werden aangetroffen op Lenovo's eigen website (via @momomo_us). Veel informatie over de desktops zelf blijft uit, maar de twee nieuwe processoren staan wel prominent vermeld in het systeemoverzicht. 

Zowel de Ryzen 9 7900 (12-core) als de Ryzen 7 7700 (8-core) komen in hoeveelheid rekenkernen overeen met hun X-voorgangers, maar lijken een aanzienlijk lagere standaardkloksnelheid te bieden. De non-X modellen zijn beide geklokt op 3,6 GHz: een flinke stap terug van respectievelijk 4,7 en 4,5 GHz. Over vermeende boost-snelheden of aangepaste cachegroottes is nog niets bekend.

Onduidelijk is ook  wanneer de nieuwe en vermoedelijk beter toegankelijke Ryzen 7000-cpu's officieel onthuld moeten worden. Mogelijk doet AMD meer non-X-processoren uit de doeken op CES 2023, al is de kans groter dat de chipgigant het nieuwe jaar af wil trappen met mobiele Ryzen 7000-cpu's en -apu's. Niet voor niets lekte Asus recentelijk al een eerste laptopchip uit AMD's Ryzen 7000-portfolio.

Voor gamers en hardware-enthousiastelingen zijn de non-X-modellen mogelijk minder interessant, al lag een lagere instap voor de processoren al langer in het verschiet. Zij die juist hogere prestaties van de Zen 4-architectuur verwachten, dienen nog even te wachten op de onthulling van potentiële X3D-modellen. Net als het geval was met de Ryzen 7 5800X3D, zou AMD plannen hebben om het cachegeheugen van Ryzen 7000-cpu's driedimensionaal te stapelen, wat vooral in games tot betere prestaties zou leiden.

Tom KauwenbergOverdag schrijver en producent in games en tech, 's nachts een gevaar op de Sea of Thieves of als je support in Overwatch. Romantiseert het gerikketik van toetsenborden ongeacht tijdstip.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.