der8auer demonstreert Intels 'geheime' overklokplatform

Geplaatst: 12 februari 2023 om 12:02Aangepast: 21 februari 2023 om 11:59
Overklokveteraan der8auer mocht bij Intels 'OC Lab' op bezoek en demonstreerde daar onder meer Intels interne overklokplatform ROC.

In zijn nieuwste

Watch on YouTube

neemt Roman 'der8auer' Hartung kijkers mee naar het Intel OC Lab in Portland, waar Intel zelf experimenteert met (eigen) hardware en het verhogen van klokfrequenties in het specifiek. 

der8auer laat onder meer zien hoe Intels modulaire ontwikkelmoederborden meer uitleesbare data uitspuwen, chipsets verwisselbaar maken en hoe ook laptopprocessoren relatief makkelijk vervangen en getest kunnen worden. Daarbovenop komt Intels 'Real-Time OverClocking'-platform (ROC), een bijzonder handig stukje overkloksoftware wat vooralsnog niet voor consumenten bedoeld is.

Opvallend aan ROC is dat de software vele malen gebruiksvriendelijker oogt dan Intels voor de consument bedoelde software, Intel Extreme Tuning Utility (XTU). De software stelt gebruikers in staat om gaandeweg kloksnelheden en voltages op te krikken, zonder het proces al te complex te maken. Daardoor is het ook mogelijk om hybride cpu-architecturen, met bijvoorbeeld grote en kleinere rekenkernen, in één klap op dezelfde frequentie te klokken. 

Watch on YouTube

der8auer testte het mobiele ontwikkelplatform met de Intel Core i9-13900HK, een onbegrensde hybride processor met 6 Performance-kernen en 8 Efficiency-kernen, op basis van een Alder Lake-chip. De cpu zou standaard op maximaal 5,4 GHz moeten opereren, maar kon met ROC relatief makkelijk opgevoerd worden tot een stabiele 5,8 GHz over alle kernen. 

Daarbij moet wel gezegd worden dat Intels testsysteem beschikt over een voor laptops ongebruikelijk koeloplossing, met een ferm koperen koellichaam en een compacte ventilator. Het koelrendement is ongetwijfeld zwakker dan een volwaardige processorkoeler voor desktops, maar presteert waarschijnlijk beter dan veel oplossingen voor laptops. 

En toch bleek de overgeklokte processor noch diens koeloplossing geheel onfeilbaar: bij het naderen van een frequentie van 5,985 GHz, crashte het testsysteem. Desalniettemin is het noemenswaardig dat een mobiele processor, onder de juiste omstandigheden, nog relatief makkelijk op te voeren is naar een klokfrequentie á 5,8 GHz. 

Tom KauwenbergOverdag schrijver en producent in games en tech, 's nachts een gevaar op de Sea of Thieves of als je support in Overwatch. Romantiseert het gerikketik van toetsenborden ongeacht tijdstip.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.