Canadese retailer lekt prijzen van vier Ryzen 7000-cpu's

Geplaatst: 14 augustus 2022 om 10:40Aangepast: 7 februari 2023 om 23:36
Een Canadese webwinkel gaf recentelijk vier Ryzen 7000-cpu's (Zen 4) weer in het aanbod, inclusief vermeende adviesprijzen.

De retailer in kwestie is PC-Canada, alwaar de ongelukkige verkooppagina's langzaam weggeplukt lijken te worden. Op moment van schrijven staat de Ryzen 7 7700X — met of zonder inbegrepen koeler — nog altijd beschikbaar ter verkoop, zij het wel 'uitverkocht'. Een officiële verschijningsdatum is niet te vinden op de pagina.

Hardware-ingewijde @momomo_us was er tijdig bij en legde alle vroege Zen 4-zoekresultaten vast. De volgende vier processoren en bijbehorende (omgerekende) vraagprijzen werden destijds aangetroffen bij de Canadese webwinkel:

  • AMD Ryzen 9 7950X — 883 euro / 869 euro

  • AMD Ryzen 9 7900X — 609 euro / 593 euro

  • AMD Ryzen 7 7700X — 481 euro / 467 euro

  • AMD Ryzen 5 7600X — 332 euro / 323 euro

In het bovenstaande overzicht gelden de hogere bedragen voor de processoren met AMD's eigen koeler inbegrepen. Afhankelijk van de processor draagt de standaardkoeler een meerprijs van circa tien tot vijftien euro. Onduidelijk is nog of AMD met Zen 4 en de nieuwe AM5-socket nog een revisie van hun eigen stock-koelers meeneemt. 

Wel valt op dat de prijzen een flinke tik hoger liggen dan het geval was bij de voorgaande Ryzen 5000-generatie (Zen 3). De eerste Zen 3-processoren bestonden uit een grofweg gelijksoortige line-up, maar AMD's (omgerekende) adviesprijzen vielen destijds 50 tot 100 euro lager uit. Mogelijk voorziet PC-Canada al een hogere vraag — of AMD lift simpelweg mee op de huidige inflatiekoers. 

De vermoedelijk per ongeluk gepubliceerde verkooppagina's voegen wel betrouwbaarheid aan een eerdere lek over de beschikbaarheid van AMD's eerste Zen 4-processoren voor desktops. Een recente ingewijde bij AMD zou voorspeld hebben dat het bedrijf de eerste Ryzen 7000-producten (en compatibele moederbordchipsets) al op 15 september verkocht kunnen worden — maanden eerder dan voorheen gedacht. 

Voorafgaand aan de officiële verschijning zou uiteraard een online onthullingsevenement plaats moeten vinden. Dezelfde bron meent dat die livestream op 30 augustus valt, om 02:00 uur 's ochtends voor inwoners van de Benelux. Zeker is de verschijning daarmee nog niet, maar het lekken van retailprijzen hoort traditiegetrouw bij een aanstaande lancering.

Tom KauwenbergOverdag schrijver en producent in games en tech, 's nachts een gevaar op de Sea of Thieves of als je support in Overwatch. Romantiseert het gerikketik van toetsenborden ongeacht tijdstip.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.